Kuva ja tausta

Kuva ja tausta: Pilvi Kivijärvi Nuura Kide

15.12.2009

Imellytetty perunalaatikko

n. 1 kg perunoita (jauhoisia, pun. pussi)
vettä
½ dl vehnäjauhoja
n. 5 dl maitoa
50 g voita sulatettuna
2 tl suolaa
½ tl muskottipähkinää tai kanelia

Valmistus:

  • Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä.
  • Kuori perunat kuumina ja soseuta sähkövatkaimella.
  • Ripottele lämpimän soseen pinnalle vehnäjauhot ja painele ne soseen joukkoon.
  • Peitä kattila liinalla ja anna imeltyä lämpimässä paikassa 4-5 tuntia.
  • Sekoita muutamia kertoja imeltymisen aikana.
  • Sopiva imeltymislämpötila on 50-60 astetta. Imeltyminen loppuu, jos lämpötila ylittää 80 astetta.
  • Lisää soseeseen sulatettu voi ja maito.
  • Mausta suolalla ja muskottipähkinällä tai kanelilla.
  • Voit lisätä soseeseen siirappia jos se ei ole tarpeeksi imeltynyt.
  • Kaada vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan.
  • Jätä vuoka vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään.
  • Paista 250-asteisessa uunissa 2-3 tuntia

  • 3 kommenttia:

    1. Anonyymi10/19/2018

      IMELLETTY PERUNALAATIKKO

      2 kg jauhoisia perunita tai maun mukaan
      vettä
      1 dl vehnäjauhoja
      n. 5 dl maitoa, vaihtelee perunalajikkeen mukaan
      50-100 g voita
      1-2 tl suolaa


      Valmistus:

      1. Kuori perunat kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.
      2. Soseuta perunat keittoveteen.
      3. Jäähdytä sose huolellisesti 76-77 asteiseksi.
      4. Sekoita jauho huolellisesti 76-77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää tarvittaessa tilkka 76 asteista vettä.
      5. Eristä soseastia erittäin hyvin useilla kerroksilla keittiöliinoja ja anna imeltyä lämpimässä paikassa 2-5 tuntia.
      6. Sekoita muutamia kertoja imeltymisen aikana. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä.
      Hyvin eristetty sose jäähtyy riittävän hitaasti niin että 75 asteen imeltymisreaktio ja 65 asteen imeltymisreaktio ehtii tapahtua riittävän tehokkaasti. Imeltyminen loppuu kun soseen lämpötila jäähtyy alle 60 asteen.
      8. Lisää soseeseen voi ja suola. Lisää maitoa niin että saadaan sakea "puuromainen velli"
      9. Kaada vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle voinokareita ja korppujauhoa.
      10. Paista 175 asteisessa uunissa niin että pinta saa kauniin värin ja sose alkaa kuplia. Alenna lämpötila 140 asteeseen. Paistoaika noin 2-3 tuntia.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Anonyymi10/21/2018

        On pieni virhe kohdassa yksi. Puuttuu pari sanaa.

        Pitää olla:

        1. Kuori perunat ja keitä kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

        Poista

    Lähetä kommentti