Kuva ja tausta

Kuva ja tausta: Pilvi Kivijärvi Nuura Kide

5.3.2009

Taivaallinen vanilja-raparperipiiras

Pohja:
2½ dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
3 rkl tomusokeria
1 munankeltuainen

Raparperihyytelö:
n. 700 g raparperin varsia
2½ dl sokeria
8 liivatelehteä

Vaniljakiisseli:
6 munankeltuaista
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl kahvikermaa
1 rkl maissijauhoja (maizena)
3 rkl hienonnettua kuorittua mantelia

Koristelu:
paahdettuja mantelilastuja

Valmistus:
Murotaikinan valmistus:
  1. Sekoita vehnäjauhot, rasva ja tomusokeri ja lisää keltuainen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna levätä viileässä n. 1 tunti.
  3. Kaaviloi taikina ja vuoraa paistosvuoka (Ø n. 24 cm ja reunat 3-4 cm).
  4. Pistele pohja haarukalla.
  5. Paista uunin keskiosassa 200º n. 20 min. Anna jäähtyä.
Raparperihyytelö:
  1. Puhdista ja kuori raparperit. Leikkaa n. 2 cm palasiksi ja laita kattilaan kerroksittain sokerin kanssa.
  2. Anna kiehua hiljalleen kannen alla kunnes raparperit ovat pehmeitä. Voit lisätä punaista mehua jos raparperit ovat värittömiä.
  3. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 10 minuuttia. Purista liotusvesi pois ja liota liivatteet raparperin joukkoon. Anna jäähtyä.
  4. Lisää hyytelö murotaikinapohjan päälle, kun se alkaa hyytyä.
Vaniljakiisseli:
  1. Sekoita kattilassa munankeltuaiset, sokeri sekä maissijauhot.
  2. Kuumenna seosta kunnes se alkaa saeta, älä keitä. Jäähdytä hieman ja lisää vaniljasokeri sekä mantelijauhe.
  3. Kaada raparperihyytelön päälle ja koristele paahdetuilla mantelilastuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetä kommentti