Kuva ja tausta

Kuva ja tausta: Pilvi Kivijärvi Nuura Kide

20.12.2012

Pähkinäpatee

Pähkinätaikina:
250 g cashewpähkinöitä jauhettuna (esim. mantelimyllyllä)
100 g korppujauhoja tai taysjyväleivän muruja
1 keskikokoinen sipuli
25 g voita tai margariinia
1-2 hienonnettua valkosipulin kynttä
2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
n.3 dl maitoa
yhden sitruunan raastettu kuori
1 tl tuoretta tai 2 maustemitallista kuivattua meiramia
n.½ tl suolaa
n. ½ tl mustapippurisouhetta
Täyte:
1 iso sipuli hienonnettuna
25 g voita tai margariinia
2 punaista paprikaa suikaleina
hieman suolaa
n.1 tl (runsaasti) mustapippurirouhetta
3 dl juustoraastetta
1 iso tai 2 pientä kananmunaa

Valmistus:
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Sekoita kulhossa pähkinäjauhe ja korppujauhot (tai leivänmurut) Voit käyttää myös puolet molempia)
  3. Kuullota sipuli pannulla rasvassa. Lisää valkosipulimurska ja kuullota vielä pari minuuttia. (Älä ruskista)
  4. Lisää sipulit pähkinäseokseen.
  5. Sekoita toisessa kulhossa kananmunat, maito, raastettu sitruunankuori, suola, pippuri  ja meirami, ja lisää pähkinäseokseen. 
  6. Sekoita tasaiseksi ja sileäksi. Lisää maitoa, jos seos ei ole pehmeää ja helposti sekoitettavaa.
Täytteen valmistus:
  1. Kuullota sipuli ja paprikasuikaleet kevysti rasvassa. Älä ruskista, mutta anna pehmitä.
  2. Mausta runsaasti pippurilla ja lisää hieman suolaa.
  3. Ota kattila pois levyltä ja anna jonkin verran jäähtyä.
  4. Lisää sipuli-paprikaseokseen kananmuna ja juustoraaste. Sekoita hyvin.
  5. Vuoraa pitkänomainen leipävuoka (1½ l) voidellulla alumiinipaperilla.
  6. Laita puolet pähkinäseoksesta pohjalle, tasoita pinta.
  7. Levitä juustotäyte päälle.
  8. Päällimmäiseksi loput pähkinäseoksesta.
  9. Paista uunin alaosassa n.40 minuuttia
  10. Kumoa varovasti alustalle ja irroita alumiinifolio. Täyte ei saa valua välistä. Voit laittaa pateen vuokaansa hetkeksi uuniin ilman alumiinipaperia, jos täyte ei olisikaan hyytynyt kunnolla.

    Tarjoilu: Kylmänä esim.voileipäpöydässä/joulupöydässä. Lisänä esim yrteillä tai currylla maustettua jogurttikastiketta.
    Lämpimänä kasvisten ja bearnaisekastikkeen kanssa. Keitetty riisi, kukkakaali ja parsakaali sopivat mainiosti lisäkkeiksi. 

1 kommentti:

  1. Maustaa voi jokainen ihan miten haluaa,(chili, curry jne) ja kokeilla muistakin pähkinöistä. Cashewpähkinäthän ovat melko miedon makuisia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti