Kuva ja tausta

Kuva ja tausta: Pilvi Kivijärvi Nuura Kide

27.2.2011

Gojimarja-hamppuleipä leipäkoneella

750 g leipä

2 tl hamppu- tai rypsiöljyä
1½ tl suolaa
2 tl sokeria
250 ml vettä
2 (½) dl vehnäjauhoja
2½ dl grahamjauhoja
1 dl hamppurouhetta tai hamppujauhoja
2 rkl chiasiemeniä
2 rkl vehnänalkioita
2 rkl kurpitsansiemeniä
2 rkl auringonkukansiemeniä
(1 rkl pellavansiemeniä)
1½ tl kuivahiivaa
½-1 dl kuivattuja gojimarjoja

Valmistus:Sekoita aineet leipäkoneeseen ohjeen järjestyksessä.
Lisää marjat myöhemmin koneeseen.
Valitse kokojyväleivän ohje. Minulla ohje 1. OBH Nordica.
Anna leivän jäähtyä liinan alla ennen leikkaamista.
Säilyy hyvänä pakastamattakin viikon verran.

Leivästä tulee n.20 viipaletta, jolloin ravintoarvot yhtä leipäviipaletta kohden suunnilleen:
Energiaa: 95 kcal, Rasvaa: 2,95 g, Proteiinia: 3,9 g, Hiilihydraatteja 13,2 g

"Hampunsiemenet ja siemenistä puristettava öljy. Hampunsiemenistä saatavaa öljyä on perinteisesti käytetty lamppu- ja voiteluöljynä. Terveellistä, syötävää hamppuöljyä voidaan valmistaa muun muassa kylmäpuristamalla korjatuista, kypsistä siemenistä. Hampunsiemenet sisältävät helposti imeytyvää proteiinia noin 25 prosenttia ja monityydyttämätöntä rasvaa noin 33 prosenttia. Siemenet ja niistä puristettu öljy ovat gluteenittomia ja kolesterolittomia. Kumpikaan valmiste ei sisällä kannabinoideja.
Aiemmin soijapavun luultiin olevan kasvikunnan eniten aminohappoja sisältävä jäsen, sillä se sisältää jopa 18 aminohappoa kahdestakymmenestä proteiinisynteesissä tarvittavasta aminohaposta. Kuitenkin uudempien tutkimusten mukaan hampunsiemenet sisältävät kaikki ihmisen terveydelle välttämättömät 20 aminohappoa.
Hampunsiemenet sisältävät paljon terveellisiä ja ihmiselle välttämättömiä omega-3-, omega-6-, ja omega-9-rasvahappoja. Hampunsiementen monityydyttymätön ja paljon rasvahappoja sisältävä rasva koostuu pääosin linolihaposta (LA, omega-6), jota on siementen rasvapitoisuudesta noin 55 prosenttia ja alfalinoleenihaposta (ALA, omega-3) jota on 20–25 prosenttia. Hampunsiemenet sisältävät myös erittäin harvinaista ja terveellistä gammalinolihappoa (GLA, omega-6) neljä prosenttia ja stearidonihappoa (SDA, omega-3) suunnilleen kaksi prosenttia.
Hampunsiemenet ovat erinomainen proteiinin lähde sisältämällä kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta aminohappoa. Hampunsiemen - toisin kuin esimerkiksi eläinperäiset proteiininlähteet - on raaka, kokonainen ja valmis proteiininlähde sellaisenaan. Sitä ei tarvitse missään vaiheessa kuumentaa, jotta esimerkiksi ravinnon sisältämät bakteerit saataisiin tuhottua. Tämän vuoksi hampunsiemenessä on jäljellä kaikki sen elinvoimaiset ravinto-aineet. Yli 65% hampunsiemenen proteiineista on loistavasti imeytyvää edestiiniä. Loput 35% on albumiinia, joka on myös äärimmäisen hyvin imeytyvä proteiinityyppi. Sekä edestiini, että albumiini ovat hypoallergisia eli ne aiheuttavat hyvin vähän allergisia reaktioita ." Lähde: Wikipedia

Chiasiemenet: Luonnonmukaisesti tuotettu superruoka. äärimmäisen ravinteikas meksikolaisen mintun sukuisen kasvin siemen. Erinomainen kuidun (n.37%), antioksidanttien, omega-rasvahappojen (n.27%), proteiinin (n.20%) ja kalsiumin (n.700mg/100g) lähde. Helppo ja monipuolinen käyttää, ei tarvitse rouhia ennen käyttöä. Ripottele ruokiin tai napsi sellaisenaan.Siemenissä on hyvin mieto maku.

Ravinoarvo/100g: energiaa 524 kcal, hiilihydraatteja 3,8 g, rasvaa 31,4 g, - Omega 6: 5,9 g, - Omega 3: 21 g, proteiinia 21,2 g, kuitua: 33,7 g

Lähde: Ekolo FitnessFirst Online

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetä kommentti